Željezara Nikšić: Dug 193 miliona eura

Bez autora
Jul 20 2011

Da je Željezara Nikšić sada u najtežoj situaciji od kada postoji, pokazao je stečajni postupak koji je uveden na zahtjev radnika 19. aprila. Danas će u Privrednom sudu biti održano ispitno ročište, a prijavljena potraživanja će, siguran je, zapanjiti mnoge. Dobili su 368 prijava 884 povjerioca, koji potražuju gotovo 193 miliona eura. Od ukupnog broja povjerilaca 179 su pravna, a 705 fizička lica. Ukupna potraživanja iznose 192.791.028 eura, što je impozantna suma. Pregledom dokumentacije stečajni upravnik je priznao 33 odsto potraživanja, dok je ostala osporio, ali će se vidjeti šta će se dalje dešavati. Najveći iznos osporenih potraživanja je 60,7 miliona eura, koje su prijavila povezana preduzeća Montenegro Specility Steels MNSS bivši vlasnik Željezare i Rekupero. Tražili su da stečajna uprava još jednom provjeri njihovu dokumentaciju.

Željezara Nikšić: Dug 193 miliona euraDa je Željezara Nikšić sada u najtežoj situaciji od kada postoji, pokazao je stečajni postupak koji je uveden na zahtjev radnika 19. aprila.

Stečajni upravnik Veselin Perišić kazao je da će danas u Privrednom sudu biti održano ispitno ročište, a prijavljena potraživanja će, siguran je, zapanjiti mnoge.

Perišić ističe da su dobili 368 prijava 884 povjerioca, koji potražuju gotovo 193 miliona eura. Od ukupnog broja povjerilaca 179 su pravna, a 705 fizička lica, piše Dan.

"Ukupna potraživanja iznose 192.791.028 eura, što je impozantna suma. Pregledom dokumentacije sa, kao stečajni upravnik priznao 33 odsto potraživanja, dok sam ostala osporio, ali ćemo vidjeti šta će se dalje dešavati“, rekao je Perišić za Dan.
 
Najveći iznos osporenih potraživanja je 60,

7 miliona eura, koje su prijavila povezana preduzeća Montenegro Specility  Steels MNSS bivši vlasnik Željezare i Rekupero.

Perišić je istakao da su tražili da stečajna uprava još jednom provjeri njihovu dokumentaciju.

"Pravilna je odluka da osporimo ta potraživanja, a oni i maju pravo da traže provjeru dokumentacije, što trenutno i činimo. Kako sam ranije obrazložio, MNSS je bio u obavezi da investira, a će da Željezaru kreditno zadužuje i pozajmljuje joj novac koji sada traži“, smatra Perišić.

Nakon ispitnog ročišta, ističe, napraviće spisak svih povjerilaca, a one čija potraživanja budu osporena obavijestiće da imaju rok od osam dana da se žale.

Više od 10 miliona od Željezare potražuje država po raznim osnovama.

Perišić potvrđuje da je situacija u Željezari, uprkos odvijanju proizvodnje, izuzetno teška.

Kompanija Neksan, sa kojom su potpisali ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, za prethodnih 40 dana rada izgubila je 2,7 miliona eura.

"Problemi su evidentni, ali se stečaj sprovodi u skladu sa zakonom i nije došlo do oštećenja stečajne mase. Sa Neksanom smo ugovorili nadoknadu bilo kakve štete nastala tokom procesa rada. Naredni dani su izuzetno važni za opstanak fabrike“, konstatovao je Perišić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik